Βαγγέλης Αποστολίδης: Ήρθε Η Εποχή Της Ψηφιακής Ζωγραφικής

Συνέντευξη με τον εικαστικό Βαγγέλη Αποστολίδη

Πρόσφατα πήρε το μάτι μας, κάτι παράξενα – ωραία βέβαια – έργα στα ανακαινισμένα δωμάτια του ξενοδοχείου Hyatt στην Θεσσαλονίκη. Παράξενα με την έννοια ότι δεν ήταν πίνακες κλασικής ζωγραφικής. Ήταν έργα ψηφιακής ζωγραφικής, ενός καλλιτέχνη που υπογράφει ως VA. Και επειδή εμείς εδώ στο Likewoman.gr, έχουμε μεγάλη αγάπη για την τέχνη και επειδή είμαστε και περίεργες… ψάξαμε, μάθαμε πως λέγεται Βαγγέλης Αποστολίδης και ρωτώντας τον βρήκαμε. Ευκαιρία για μια ωραία χαλαρή κουβεντούλα ένα Κυριακάτικο απόγευμα….

Κύριε Αποστολίδη για όσους δεν είναι μυημένοι, να πούμε μερικά πράγματα για την ψηφιακή ζωγραφική; 

Είναι μια διαδικασία καλλιτεχνική και εικαστική. Το αποτέλεσμά της, επιδιώκεται διανοητικά, με βάση τη φωτογραφία ή την εικόνα γενικότερα, με ψηφιακή επεξεργασία, συνδυασμούς κι επιλογές. Είναι μια νέα έκφραση με λειτουργικότητα αντίστοιχη της ζωγραφικής.

Ο Βαγγέλης Αποστολίδης, είναι αρχιτέκτονας και εικαστικός. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, ενώ παράλληλα έκανε ζωγραφική/πλαστική στο εργαστήριο του ζωγράφου καθηγητή κ. Χρήστου Λεφάκη και ιστορία τέχνης με καθηγητή τον μεγάλο μας αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο. Και επειδή δεν του έφταναν όλα αυτά μάθαινε και φωτογραφία και έτρεχε σε σεμινάρια, συνέδρια και εργαστήρια, όπως επίσης έκανε επιμορφωτικά ταξίδια σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Μέση Ανατολή.

Πότε και πως αντιληφθήκατε τον εαυτό σας μέσα στο χώρο των εικαστικών τεχνών; 

Στη παιδική ηλικία, μεγάλωσα με κηδεμόνα ένα θείο μου αγιογράφο κι ένα παππού ξυλογλύπτη, οι οποίοι με πήγαιναν βόλτα σε σπίτια μεγάλων εικαστικών όπως και στα ατελιέ της παρέας τους, που ήταν όλοι ζωγράφοι…Μεγάλωσα βουτηγμένος κυριολεκτικά, μέσα στην τέχνη.

Και μετά αποφασίσατε να σπουδάσετε αρχιτεκτονική. Γιατί συνέβη αυτό, τις σας ώθησε στην αρχιτεκτονική; 

Όπως όλα τα παιδιά, στην εφηβεία, έτσι κι εγώ ψαχνόμουν. Τα βιώματά μου ήταν εικαστικά, αλλά είχα ιδιαίτερη αγάπη στα μαθήματα κι ιδιαίτερα στα θετικά. Η εποχή ζήταγε τεχνικούς… Έτσι το μίγμα έβγαλε αρχιτεκτονική. Αισθάνομαι ευτυχής, που η επιλογή μου απεδείχθη πετυχημένη. Τυχερός στο ΑΠΘ με σπουδαίους τότε δασκάλους και μετά μια ζωή στην απόλαυση της δουλειάς.

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο κάντε κλικ εδώ.